Over mij

Mijn naam is Adriaan Andringa en ik ben politiek adviseur van de wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs in Den Haag. Ik werd in 1983 in ’s-Hertogenbosch geboren, groeide op in het Veluwse dorpje Epe, bracht mijn studententijd door in Leiden en verhuisde daarna als zelfstandig ondernemer naar Den Haag. Tegenwoordig woon ik met mijn verloofde Annemarie in Voorschoten, waar zij is opgegroeid en wij samen een gezin willen stichten.

Ik ben sinds 2009 actief voor D66 in diverse rollen, vooral op het gebied van politieke communicatie en campagnes. Ik heb meerdere Kamerleden geholpen met hun campagnes, zat in vele campagneteams van de afdeling Den Haag en heb op diverse niveaus binnen D66 trainingen verzorgd op het gebied van politieke communicatie en strategie.

Daarin ligt ook mijn achtergrond. Voordat ik adviseur werd van toenmalig wethouder Ingrid van Engelshoven, werkte ik voor D66 als persvoorlichter en communicatiemedewerker in Den Haag. Nog daarvoor had ik mijn eigen bedrijf, waarvoor ik onder meer trainingen en advies gaf over debat, speechwriting en politieke strategie aan bedrijven en (semi)-overheden. Ook gaf ik les, onder meer aan de Haagse Hogeschool en aan diverse middelbare scholen in vakken als strategisch debatteren en maatschappijleer.

Naast mijn werk houd ik me veel bezig met Amerikaanse politiek. Vorig jaar bracht ik, samen met coauteur Daniël Schut, het boek ‘Gevecht om Amerika’ uit. Dat boek gaat over het ontstaan en de werking van de Amerikaanse democratie en over de campagne strategieën van Hillary Clinton en Donald Trump. Ook sprak ik vorig jaar tijdens de Democratic National Convention in Philadelphia over digitale campagnes en populisme, voerde ik in 2012 campagne voor president Obama in New Hampshire en ben ik als publicist over Amerikaanse politiek actief voor diverse media.

Als ik niet met politiek bezig ben, zit ik graag op de racefiets of loop ik hard. Wat ik mis aan sportief talent, compenseer ik in wilskracht: ik liep al eens een halve marathon, ik loop jaarlijks enkele 10km lopen en ik bedwong de Alpe d’Huez op de fiets. En als ik mezelf dan goed heb afgebeuld, sluit ik de dag het liefst af aan de barbecue met een goed glas whisky of een koud biertje.

Delen: